Ledenplatform

 

Onze plukkers aan het woord.

 

Handige tips, boeiende meningen, originele ideeën, lekkere receptjes? Deel ze met alle leden van Erwtjes & Knollen.

Stuur een mailtje naar leden@erwtjesenknollen.be en wij publiceren uw bericht op dit ledenplatform.

 

GEVULDE KOOLRABI

Bijgerecht voor vier personen. Neem vier ongeveer even grote koolrabi’s, schil ze en kook ze in hun geheel in 15 minuten zo goed als gaar. Laat ze even afkoelen tot ze koel genoeg zijn om te bewerken. Verwarm dan de oven voor op 180 graden en snijd een plakjes van de onderkant af zodat ze goed blijven staan. Snijd een schijf vanaf enkele centimeters onder de bovenkant af; dat wordt het “kapje”. Hol de koolrabi dan uit met bijvoorbeeld een lepel, zodat er nog ongeveer 1 cm wand overblijft. Snijd of prak hetgeen je verwijderd hebt fijn en meng het in een bakje met 100 g hamblokjes of uitgebakken spekjes, 1 sjalot in halve ringetjes, wat grove peper en een snufje zout. Doe dit in de koolrabi’s, zet ze in een ovenschaal en leg de kapjes ernaast. Dek de gevulde koolrabi af met een beetje geraspte oude kaas en gratineer dat in 20 minuten goudbruin. Serveren met de kapjes terug op de koolrabi.

KOOLRABISCHOTEL

 

(www.odin.nl)

 

1 koolrabi

aardappels voor 2 personen

2 eieren

1/2 dl room

1 theel. milde kerrie

peper en zout

Kook de aardappels met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes.

Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 minuten beetgaar.

Klop de eieren met de room los, roer er kerrie, peper en zout door en bak er een omelet van.

Snijd de omelet in reepjes.

Schep de omeletreepjes bij de overige ingrediënten in een grote pan en laat het gerecht op een laag vuur even doorwarmen

 

MAALTIJDSALADE VOOR 1 PERSOON

Wat heb je nodig:

- twee handjes pittige slamix

- een handje postelein

- een handje landkers

- een vijftal zongedroogde tomaatjes

- verse geitenkaas (buche)

- wat geroosterde pijnboompitten

- een scheutje balsamico

- een eetlepel agave/ahornsiroop/vloeibare honing

Hoe maak je het:

- De blaadjes voorzichtig mengen met de pijnboompitjes

- tomaatje fijnsnijden en toevoegen

- de kaas verbrokkelen boven de salade

- balsamico en agave/ahorn/honing toevoegen

Smakelijk!

 

BROODJES KOOLSALADE

Nodig: 250 g witte- en 250 g rodekool, 150 ml groentebouillon, 1 kl suiker, snuifje zout, 2 el witte wijnazijn, 2 zoetzure augurken, 2 el mayonaise, 3 el natuuryoghurt, snuifje peper, 4 broodjes naar keuze, 2 el walnoten, 2 takjes dille

Bereiding: was de kool, snij ze in fijne sliertjes en hussel ze door elkaar. Verwarm de groentebouillon, los er de suiker en een snuifje zout in op en giet het mengsel over de kool. Voeg de witte wijnazijn toe en meng goed. Dek af en laat 1 uur marineren. Giet het vocht af. Snij de augurken in plakjes en roer ze samen met de mayonaise en de yoghurt door de kool. Breng op smaak met peper en zout en laat nogmaals 30 minuten marineren. Beleg de broodjes met de koolsalade en werk af met gehakte walnoten en dille.

(Bron: Libelle lekker)

 

HERFSTSLAATJE

Nodig: twee handjes vol postelein, een tiental radijzen en dressing van 1 el mayonaise, 1 el mosterd, 1 el citroensap en 1 tl agavesiroop (of honing).

Bereiding: maak de dressing, was de groenten, zwier de postelein droog, snij de radijzen in schijfjes en meng. Smakelijk!

 

SOEP VAN RODE PEPERTJES

Nodig: 1 ui, 4 dikke tomaten, 1 rode paprika, 4-5 rode pepers, olijfolie, 2 knoflookteentjes, 2 el tomatenpuree, 1 liter groentebouillon, 1 tl suiker, 2 tl paprikapoeder, zout.

Bereiding: Pel de ui en snij deze in ringen. Snij de tomaten in vieren en verwijder de harde stukjes. Snij de paprika in grove stukken en verwijder de zaadlijsten. Snij de rode pepers in de lengte door, verwijder de zaadlijsten en snij in halve ringen. Doe een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook en pepers hierin. Voeg vervolgens ook de tomaten en paprika toe en laat nog even sudderen tot de tomaten zacht zijn. Roer de tomatenpuree door het mengsel en voeg de bouillon toe, evenals de suiker en het paprikapoeder. Laat dit nog zo’n 30 minuten op een zacht vuur doorsudderen (niet koken). Pureer de soep met een staafmixer en zeef ze eventueel om pitjes en velletjes te verwijderen. Voeg zout toe en kruid verder af naar smaak. Een echte opkikker tegen de kou!

(Bron: www.soeprecepten.eu)

 

APPELCHUTNEY MET SALIE

Nodig: 1 kg friszure appels, 4 sjalotten, 400 ml ciderazijn, 250 g geleisuiker, 1 kl roze peperbessen (gekneusd), 250 ml water, een bosje verse salie, peper en zout.

Bereiding: Schil de appels en snij ze in fijne partjes. Pel en snipper de sjalotten. Doe de appels en sjalotten in een pan samen met de ciderazijn, geleisuiker, peperbessen en het water. Breng het mengsel al roerend aan de kook en roer tot de suiker oplost. Laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de appels zacht zijn. Voeg de fijngeknipte salie toe en breng op smaak met peper en zout. Laat de chutney nog een minuutje flink doorkoken. Verdeel over gesteriliseerde bokaaltjes en sluit goed af. Laat afkoelen. Deze chutney blijft ongeveer 3 maanden goed.

(Bron: Libelle lekker)

 

ROZEMARIJNOLIE

Nodig: een bosje verse rozemarijn, 1 onbehandelde citroen, 1 el zwarte peperbollen, extra vergine olijfolie

Bereiding: Leg de rozemarijn en grote stukken zeste van citroen in een ovenschaaltje. Voeg de peperbollen toe en zet onder in olijfolie.

Plaats 20 minuten in de voorverwarmde oven op 120°C. Haal de garnituren met een tangetje uit de schaal. Stop ze in een flesjes en giet er de olie bij. Sluit goed af en laat trekken. Deze olie kan 6-8 maanden bewaard worden. Leuk om cadeau te geven!

(Bron: VTM Koken)

 

RODEBIETENSOEPJE

Nodig: 3 grote of 5 kleine rode bietjes, 1 grote wortel, 1 grote aardappel, 1 ui, 'n takje tijm, anderhalve liter groentebouillon, peper, klein potje zure room of enkele lepels Griekse yoghurt of een half busje (soja)room.

Bereiding: Schil de groenten en snij ze in kleine blokjes. Stoof de ui. Voeg de bietjes en de wortel toe en laat 5 minuten stoven met het deksel op de pot. Voeg de bouillon, de aardappel en het tijmtakje toe. Laat 45 minuten koken. Verwijder het tijmtakje en mix. Voeg naar smaak peper toe. Laat nog heel even tot het kookpunt komen. Zet het vuur af en voeg de room of yoghurt toe. Smakelijk!

 

ROMIGE RAMMENASSOEP (4 personen)

Nodig: 3-4 ronde rammenassen (ofwel 1 grote langwerpige), 1 grote aardappel, 1 ui, olijfolie, 3 teentjes knoflook, anderhalve liter groentebouillon, 1 takje tijm, 1 el honing, scheutje room, peper en zout.

Bereiding: Schil de rammenassen, de aardappel en de ui en snij alles in blokjes. Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan, fruit de ui, voeg de aardappelblokjes toe en bak vijf minuten. Voeg de rammenas toe en bak drie minuten. Pers de knoflook boven de pan. Voeg de bouillon en tijm toe en laat 30 minuten zachtjes koken. Haal de helft van de groenten en het takje tijm uit de bouillon en hou de groenten apart. Mix de rest van de groenten en de bouillon tot een gladde soep. Roer de honing, de room en de apart gehouden groenten door de soep en laat nog eventjes doorwarmen. Lekker bij donkerbruin brood met boter.

(Bron: http://www.vegatopia.com/)

 

VEGETARISCHE OVENSCHOTEL (4 personen)

Nodig: 1 kleine courgette, 2 preistengels, 3 wortelen, 3 koolrabi's, 2 paprika's, 2 venkels, 5 aardappelen, 1 ui, 3 tomaten, tijm, rozemarijn, olijfolie, 2 pakjes feta of een blok harde geitenkaas, peper en zout.

Bereiding: Snij alle groenten in blokjes/ringen en meng ze in een ovenschotel, behalve de tomaat. Besprenkel de kruiden met olie, peper en zout en roer ze onder de groenten. Laat 35 minuten garen op 175°C (heteluchtoven), waarbij je gedurende de eerste 20 minuten een schaaltje water op de ovenbodem zet voor extra stoom. Voeg de tomaten (uitgelekt) toe aan de groentjes en roer er ook de kaas onder. Zet de grill aan tot alles gaar is en je een korstje hebt.

 

HYSOPMAYONAISE

Meng 2 eetlepels natuuryoghurt met 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel fijngesnipperde hysop. Lekker bij vis.

(Bron: Ons Kookboek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erwtjes & Knollen VZW

Hof Van Lierstraat 2

B-9506 Zandbergen

Tel: 0488 10 33 71

E-mail: info@erwtjesenknollen.be